Jarane, de!

.

05.06.2008.

Stonehenge

Nedjelja nije obećavala mnogo. Kiša, tmurno i vjetrovito. Ali ja nisam odustajala od svoje namjere. Stonehenge da vidim pa da... ne budi primjenjeno. Samo trinaest kilometara udaljena od prelijepog grada Sailsburyja u grofoviji Wiltshire je manje od pola sata vožnje od Bournemoutha.
Tako tog nedjeljnog popodneva spuštasmo regionalnim putem od Salisburyja kad na brežuljku, odnosno visoravni, se ukaza građevina iz mojih snova i oduze mi dah.

Jedan od najatraktivnijih turističkih ciljeva nije ovog dana bio previše posjećen: jedan autobus francuske mladeži - obligatorna gimanzijalska ekskurzija, neki poluprazan bus sa posebno vodootpornim Nijemcima i nešto privatnih automobila na parkingu.

Dvije minuta nakon smo parkirali auto i krenuli ka prvoj kamenoj gromadi probilo se sunce i čarobnim svijetlom obuhvatilo kamene gromade. Ja naravno ushićena ovim tajnim znacima i pozdravima. Sudbina, prividjenje je da te vidim osunčanog, lijepi moj. Mistično i moćno djeluju gromade iako ih je zub vremena smanjio sa 16  metara visine na jedva pola od toga. I skoro pedesetposto kamenih gromada je tokom vremena od različitih hordi iz različitih pobuda razneseno u raznim pravcima.

Mit je ko je, kako i zašto izgradio ovaj prahistorijski spomenik. Kako sam već pomenula iz mladjeg je kamenog dobaa  u upotrebi (kakvoj? ne zna se tačno) je bio do bronazanog doba. Pretpostavlja se da je gradnja počela 3100 godina prije nove ere a da je gradjen, dogradjivan, prepradjivan do negdje 2000.-te prije nove ere. Ime potiče iz staroengleskog i moglo bi se prevesti kao "viseće kamenje".

Kako su plave stijene koje nisu po  iz ovog dijela Engleske nego iz Walesa transportovane? Mora da je postajala neka vrsta vodenog transporta rijekom Avon. Brojni su mitovi o nastanku Stonehenga.

J edan govori da je djavolje dijelo, djavo je navodno kupio stijene od neke žene u Irskoj i donio ih na sailburijsku visoravan.

Drugi mit ga dovodi sa kraljem Arthurom u vezu, puste želje da sve veličanstveno sa ovog područja ima veze sa ovim mističnim junakom iz otprilike 5 vijeka nove ere, ne paše iako nije isključeno da ako je postojao da ga je i neku svrhu koristio.

Pa onda mit o čarobnjaku Merilinu koji je navodno Stonehenge donio (ili abrakadabriro) iz Irske gdje su ga prije toga džinovi sagradili.

I na kraju, naravno, neizbježna verzija da su ga vanzemaljci donijeli iz svemira. Svejedno pod zaštitom je UNESCO-a, paše u ove čarobne krajolike i velika je inspiracija odvajkada umjetnicima, piscima, misticima i dokonim domaćicama (meni).

Jedan od citata koji mi se svidio je:
Every generation gets the Stonehenge it deserves – and desires.Jacquetta Hawkes. Svaka generacija dobije Stonehenge kakav zaslužuje i kakav si priželjkuje, rekla je Jacquetta Hawkes, britanska arheologinja/ antropologinja.
I Thomas Hardy je dio radnje oko svoje genijalne junakinje 
Tess of the d’Urbervilles (Tessa iz obitelji d'Urberville)  smjestio u i oko Stonehenge-a.

Zanimljivo bi bilo posjetiti ga još jednom, 24. juna, na najduži ljetnji dan, Midsummer, kad oko Stonehenge zafeštaju mase ostrvskih i kontinentalnih hipika i ezoterika pa pjesmom, muzikom i plesom slave život i ovaj spomenik. Ako i to postignem, javim.

A ko voli i više o stonehenge-u da zna, National Geographic je dobra adresa za to.

..
Jarane, de!

O meni

Engleski kurioziteti
Jezičke začkoljice

Prozori i store

Misteriozne adrese

Toplo - hladno

Morbidne reklame

Fish & Chips

Šta volim ovdje

Majstori su bogovi

Kako mi je voziti na lijevoj strani

Ko to mene zove

Pazi auto!

Šta Englezi voze

Šta Madonna ima s teletinom

No smoking here

Čik ti otvori račun u banci

Radni rituali pred Božić

Hura snijeg!

Mali
Učimo uzbrdo

Oproštaj

Bez tate u Berlinu

Ćao vrtiću u Berlinu

Homesick

Potty training

U robnoj kući igračaka

Vrtić u Dorsetu

Vrtić ili posao?

Neću vrtić

Pripreme za školu

Prvi školski dan

Mala tiranija

Škola je za male

Prvi roditeljski

Prvi put u kinu

Jako skroz...

Čita se

Čita se II

Škola je za velike

Ovčica

Što nema Djeda Mraza

Me the best

Nova godina

Moj prvi party

Where the Wild Things Are

Prva ljubav

Easter Bunny

-------------------------------

Jede i spava:



Slobodne aktivnosti
Stonehedge

Atlantik

Dorset

Ljeto u Dorsetu

No-no hotel u Londonu

Vozić

Kanari u Dorsetu

Vikend u planu





Preporuke
Berlin

Dorset

Bournemouth

Tuzla



Meni dobri:


Rahatli

Brits in Bosnia

Newyorčanka

Kućanica u Japanu

Zvrk

Good morning Vietnam

melrose

uSvijetu

Bosanski lonac

magnolija

Mala moja al je paranoja



Volim isto:


New Yorker, Short Story - sedmično nova kratka priča

MultiCult2.0 internet radio




online








Brojim
149607

Powered by Blogger.ba