Jarane, de!

.

11.08.2008.

Store i prozori

Ovdje postoji kult zastora na prozorima (to u 99,9% se to one starinske bijele prozirne uziftane bogato nadžidžane store) sa različtitim mustricama, cvjetićima i šarama. Kako god bilo store moraju biti. Tačka. To ide u onu kategoriju očuvanja privatne sfere kod Engleza. Niko ne smije Engleze kroz prozor da gleda.Ja ne držim mnogo do zastora osim ako:
a) su prozori odvratni,
b) ako mi direktno neko zuri u sobu
c)i ako nemam roletne da se zaštitim od jutarnjeg sunca jer sam velika spavalica.

Mi ovdje nemamo zastore. Neđemo ih, akobogda,  ni imati jer imamo roletne. Što da si oduzimam svjetlo i pravim posla oko pranja i peglanja istih. Mi smo jedini u našoj ulici koji nemaju store na prozorima. Integracija u englesko društvo je time potpuno isključena.

Ja sam stavila buket ljiljana direktno na prozor. Taktički potez. Da lopovi i perači prozori znaju da je stan nastanjen. Na sreću lopovi me nisu uzeli za ozbiljno - još me nisu posjetili. A ni perači prozora me ne bendaju ni dva posto. Prozori su ovdje velika britansko/američka fora.  Otvaraju se odozdo tako da ih možeš svojeručno očistiti samo iznutra. Pranje prozora obavljaju firme za čišćenje. Nekada davno na samom početku našeg novog života našli smo poruku u poštanskom sandučetu. Od perača prozora. Kaže pošalji mi ček od osam funti. Ja opro. Odem ja i gledam u prozore prvo iznutra. Onda svana. Kapi kiše se fino ocrtavaju u vjekovnoj prašini na staklu. Kiša nije padala čitav milenij. Nisam ga vidjela, ne mogu potvrditi da je izgledao kao onaj perač prozora iz reklame za Colu. Biće stvarno da je izgledao kao Adonis a ja propustila šou. Ne znam za šta bi mi drugo uzeo osam funti.

Pošto smo ovdje skroz novi, ne treba da upadamo u oči. Ko šiša osam funti! Ja izričito zamolila najdražeg da mu ipak pošalje ček. Jesam li već pomenula da ja u ovoj zemlji nemam konto,  nemam ni kreditne i uopšte nikakve kartice. DakleM nemam ni čeka da pošaljem misterioznom peraču prozora. Možda mu pošaljem cvijeće sa mog prozora. Možda tako nađem novog najboljeg frenda i uspostavim  nove socijalne kontakte. Hebo facebook, xing i ostale virtualne networke. Daj šta pod ruku.

Moj dragi neće da mu pošalje ček. Definitivno. Sumnjam da ga je on ipak vidio kako mazno uvija svoje bicepse i safunja mi zamagljena stakla - hot, hot, hot. Ne vidim zašto inače neće da plati perača prozora. On i tako ne bi primjetio ni da su stakla potpuno zacrnjena. Moj dragi je za takve stvari s.lijep. I ne samo za takve stvari. Kad god ga upitam kako izgledam, on ne digavši glave sa macintosha kaže: "Sjajno. Ne. Stvarno izgledaš sjajno!" Nedavno sam tako izvela dijete u park sa ostacima maske za lice na ušima i vratu. Krastavci su mi otpadali iz ušiju... Možda se ono "sjajno" odnosi na moj ten, možda moram promjeniti vlažilnu kremu za lice da se više toliko ne caklim. Al neću o tome sada.

p.s. još uvijek gluha. Nekako sam se navikla na to. Pravo je meditativno. Kad dragi viče da mu donesem peškir jer je pod tušem i nije ga ponio, recimo. I kad čujem ja ne "rehangujem". Pravo cool. Dok stoji u hodniku i s njege se sliva voda ja podignem glavu sa tastature i nevino (čitaj izuzetno tiho) prozborim: "Ha, šta kažeš?  Znaš da ne čujem."

Jarane, de!

O meni

Engleski kurioziteti
Jezičke začkoljice

Prozori i store

Misteriozne adrese

Toplo - hladno

Morbidne reklame

Fish & Chips

Šta volim ovdje

Majstori su bogovi

Kako mi je voziti na lijevoj strani

Ko to mene zove

Pazi auto!

Šta Englezi voze

Šta Madonna ima s teletinom

No smoking here

Čik ti otvori račun u banci

Radni rituali pred Božić

Hura snijeg!

Mali
Učimo uzbrdo

Oproštaj

Bez tate u Berlinu

Ćao vrtiću u Berlinu

Homesick

Potty training

U robnoj kući igračaka

Vrtić u Dorsetu

Vrtić ili posao?

Neću vrtić

Pripreme za školu

Prvi školski dan

Mala tiranija

Škola je za male

Prvi roditeljski

Prvi put u kinu

Jako skroz...

Čita se

Čita se II

Škola je za velike

Ovčica

Što nema Djeda Mraza

Me the best

Nova godina

Moj prvi party

Where the Wild Things Are

Prva ljubav

Easter Bunny

-------------------------------

Jede i spava:Slobodne aktivnosti
Stonehedge

Atlantik

Dorset

Ljeto u Dorsetu

No-no hotel u Londonu

Vozić

Kanari u Dorsetu

Vikend u planu

Preporuke
Berlin

Dorset

Bournemouth

TuzlaMeni dobri:


Rahatli

Brits in Bosnia

Newyorčanka

Kućanica u Japanu

Zvrk

Good morning Vietnam

melrose

uSvijetu

Bosanski lonac

magnolija

Mala moja al je paranojaVolim isto:


New Yorker, Short Story - sedmično nova kratka priča

MultiCult2.0 internet radio
online
Brojim
149602

Powered by Blogger.ba