Jarane, de!

.

19.08.2008.

Daje se na znanje

svim prijateljima, a naročito onima što vole da ima guzica vidi puta, da primamo goste. Posjeta Londonu zadnjeg vikenda je urodila plodom. Bili u Ikei i nafatali krevet i madrace. Krevet je mladićki prije svega za Zena sa plavim nebom i zvjezdicama. Al će ga mladić ustupiti svakom za cijenu od jednog lizala.

Za vikend babo htio da nas razmazi. Naročito mene, gluhu i napaćenu. Uletio mu neki ekstra projekt pa da unaprijed pametno uloži lovu od još nevidjenog honorara. Bukirao super luksuzni hotel preko lastminute.com. Da mudžaferi ne prepadaju prijatelje po Londonu iznenadnom Ikea posjetom i konacima. Jeftino, pet zvjezdica, udaraju ko neće. Sve sa spa centrom, kozmetičkim tretmanima, bazenom, saunom i ostalim perverzijama kapitalističkog društva. Još kao hotel je ekološki orjentisan. Pih. Babo kad ne osta bez glave na ramenima. Dobili smo pušačku sobu, zadimljenu kao da je u njoj igran poker u zadnjih šest mjeseci. Da se razumijemo ja sam sama bila pušač preko deset godina, al ovo je bilo pravo dismr. Nismo na sve žalbe i insistiranja dobili drugu sobu nego mašinu za čišćenje zraka. Tako smo sobu morali odmah napustiti i otići do Ikee umjesto da se odmoramo u "jednoj od najprostranijih hotelskih soba u Londonu u zlatnim tonovima."


A bukvalno ako uhvatiš za pogrešnu šteku kasiraju ekstra lovu! Internet koji je trebao biti besplatan je koštao kao naša mjesečna pretplata za neograničeni pristup (flatrate). Jednom da se poigraš na kompjuterskim igricama košta 7 funti. Pristup bazenu za goste kao i za posjetioce ponosnih 10 funti. Film on demand samo 9,5 funti! Bila sam ljuta nemalo i nisam željela da im ostavim ni funtu više nego smo morali.

Dragi je uživao da preda ključeve arogantom pažu od auta da ga parkira (ekstra 40 funti). Naš veliki citroenov transporter iznajmljen za potrebe prevoza kreveta, stola i madraca se definitivno uklapao uz niz debelih limuzina koje su pristajale na ulazu. He, he.


Ma sve je bilo malko ofucano. Reklamiraju (e, na to su me dobili!!) da je hotel nedavno renoviran u toplim zlatnim i bež tonovima, dizajn za istančan ukus. Sobe su izuzetno prostrane, što je netipično za londonske hotele. Bla,bla.  Soba je bila prosječne veličine (double superior!), prozor se nije dao otvoriti a gledao je na zastakljeni atrij sa hotelskim restoranom u kojem su kratko pred ponoć sjedile uglavnom zamotane arapske žene i večerale, gluho bilo. Sad znam što su im guze ko koferi.

No da se vratim sobi. Ma kakvi zlatni i bež tonovi. Soba je bila u izuzetno govnastim tonovima. Kaki zavjese, kaki tepi, kaki stolnjak. Bljak. Namještena kao i gomile drugih hotelskih soba.

 Koga su potplatili za onolike zvjezdice? Tice znaju.

Hotel se zove Landmark London. Predlažem novi slogan: Ne morate nam dolaziti, možete i od kuće da bacite pare kroz prozor. Genijalan je položaj: minuta do Madame Tissauds muzej voštanih figura, (kilometarski red se ufatio s obje strane ulaza u nedjeljno jutro), dvije min. do kupovne zone Oxford Street (poslije Ikee mi nije bilo do rasprodaja ni kupovine) i Regent Park-a (nismo ponijeli piknik korpu da uživamo u klasičnim koncertima sa trogodišnjim djetetom).

 Ovo zadnje pomenuto je ko zvrk trčalo pola sata u krug po foajeu hotela. Oko velike staklene vaze na velikom staklenom okruglom stolu po debelom prljavom tepihu "zlatnih (usranih p.a.) tonova".

Babo ulagao žalbu, a matera stojala i posmatrala sa nemalim zadovoljstvom: kako se koče  osmijesi i lede face i hotelskog portira i paža i concierga. Pri pogledu na mog malog zarotiranog šejtana. Suzdržala sam se da im kao moja prijateljica Melina kad udje u prodavnicu sa dvoje male djece i vidi kisele face prodavačica nonšalantno ne doviknem: "Sve pokriva polica osiguranja. Run Zeno, run."

sto mu lijepa boja! nije sto je zelena. Zbogom hotel nasa stretch limousine ispred hotela, lijevo su voštane figure... sljedeći put, eto nas! Trafalgar Square. Upravo na njemu festival. u ljubavi. tate modern i ja. dok čekamo našu limuzinu ispred straćare.
Jarane, de!

O meni

Engleski kurioziteti
Jezičke začkoljice

Prozori i store

Misteriozne adrese

Toplo - hladno

Morbidne reklame

Fish & Chips

Šta volim ovdje

Majstori su bogovi

Kako mi je voziti na lijevoj strani

Ko to mene zove

Pazi auto!

Šta Englezi voze

Šta Madonna ima s teletinom

No smoking here

Čik ti otvori račun u banci

Radni rituali pred Božić

Hura snijeg!

Mali
Učimo uzbrdo

Oproštaj

Bez tate u Berlinu

Ćao vrtiću u Berlinu

Homesick

Potty training

U robnoj kući igračaka

Vrtić u Dorsetu

Vrtić ili posao?

Neću vrtić

Pripreme za školu

Prvi školski dan

Mala tiranija

Škola je za male

Prvi roditeljski

Prvi put u kinu

Jako skroz...

Čita se

Čita se II

Škola je za velike

Ovčica

Što nema Djeda Mraza

Me the best

Nova godina

Moj prvi party

Where the Wild Things Are

Prva ljubav

Easter Bunny

-------------------------------

Jede i spava:Slobodne aktivnosti
Stonehedge

Atlantik

Dorset

Ljeto u Dorsetu

No-no hotel u Londonu

Vozić

Kanari u Dorsetu

Vikend u planu

Preporuke
Berlin

Dorset

Bournemouth

TuzlaMeni dobri:


Rahatli

Brits in Bosnia

Newyorčanka

Kućanica u Japanu

Zvrk

Good morning Vietnam

melrose

uSvijetu

Bosanski lonac

magnolija

Mala moja al je paranojaVolim isto:


New Yorker, Short Story - sedmično nova kratka priča

MultiCult2.0 internet radio
online
Brojim
149603

Powered by Blogger.ba