Jarane, de!

.

29.08.2008.

Ne mogu više da vidim

pelene. Znam, znam. Nobody is perfect. Ja sam sa "potty trainingom" za razliku od vrlih mama sa naših prostora prilično kasno počela. Čisti komformizam. I uticaj savjetnika za odgoj  djece sa truhlog Zapada. Sve prirodnim putem, stvar dogovora, ritam diktira dijete, bla,bla. Bez insistiranja na odlasku u toalet naročito u fazi žestokih promjena.

Kod nas se  preseljenje odužilo na ponosnih 6 mjeseci. Priznajem, grozila sam se na samu pomisao da mašem usranim pelenama stjuardesama i ganjam dijete po zapišanim aerodromskim wc-ima. Ćutala sam o toj temi u fazi šetanja izmedju Berlina i Londona kao zalivena. Ma sve je do mene, naravno, sad se šatro posipam pepelom...

Sjećam se kod nas, barem prije, čim dijete prosjedi, pola dana provede sjedeći na tuti. Sve dok ne skonta da je bolje da to obavi odmah i da se ide igrat.

Mi pričamo o odlaganju pelena ihihi, ima oko godinu i po. I kupujemo različite rekvizite: tutane i pomagala za smanjenje wc-školjke. Koje Zeno onda koristi u igri maškara kao šešire za mamu. Blizu smo osjećam, puh, ali na cilju još nismo.  Kaže kad mu se piški, al traži da nosi pelenu, pa makar ona ostala i suha. Ili me gleda širom otvorenih očiju, tipa eureka a kaže: Zeno pipi. Čučne i hops u pelenu. Znam da bih i takvu najavu trebala da hvalim, aplaudiram... Al nisam neki folirant. Dosadilo, brate. Zakovrnem očima i kažem: ma, hajd dobro, frajeru.

Šejtanče, zna dobro kad me nešto nervira i koristi to kao najubojitije oružje protiv roditeljke.
Rat živaca, evo već nekoliko nedjelja. Ovu sam bitku izgubila, čekam da potpišem kapitulaciju. Sad je babuka na redu. Nek s njim uči da mlazom iz čundare gađa plastičnu lopticu u wc-školjki. Tu su mi foru prodali u vrtiću neki dan.

Ovo za čundaru samo krišom smijem da kažem. Savjetnici za odgoj djece ne preporučuju da se "onom" daju kvazi-imena tipa čundara, pišana, džon i sl. To može kažu da ostavi trajne posljedice na dječiju psihu. Heba te. Do punoljetstva nisam znala ispravan naziv, pa me evo. Doduše, da sam normalna, nisam. Al mi potpuno neprirodno  trogodišnjem djetetu da kažem: obriši penis, molim! I ovaj dio prepuštam babuki.

Jako sam se onomad, bez djeteta, ibretila kad bih vidjela predškolsko dijete u pelenama. Zeno se ovdje broji u predškolsko sa tri godine. Sljedeće godine će u prvi razred.  Al šta znaju o roditeljskim mukama oni koji nemaju djece? Nedugo nakon što sam dobila dijete skontala sam  da dugujem  izvinjenje svima kojima sam davala "dobronamjerne savjete i usputne primjedbe za odgoj djece". Lako je, jarane,  tudjim k..cem gloginje mlatiti. 

Jarane, de!

O meni

Engleski kurioziteti
Jezičke začkoljice

Prozori i store

Misteriozne adrese

Toplo - hladno

Morbidne reklame

Fish & Chips

Šta volim ovdje

Majstori su bogovi

Kako mi je voziti na lijevoj strani

Ko to mene zove

Pazi auto!

Šta Englezi voze

Šta Madonna ima s teletinom

No smoking here

Čik ti otvori račun u banci

Radni rituali pred Božić

Hura snijeg!

Mali
Učimo uzbrdo

Oproštaj

Bez tate u Berlinu

Ćao vrtiću u Berlinu

Homesick

Potty training

U robnoj kući igračaka

Vrtić u Dorsetu

Vrtić ili posao?

Neću vrtić

Pripreme za školu

Prvi školski dan

Mala tiranija

Škola je za male

Prvi roditeljski

Prvi put u kinu

Jako skroz...

Čita se

Čita se II

Škola je za velike

Ovčica

Što nema Djeda Mraza

Me the best

Nova godina

Moj prvi party

Where the Wild Things Are

Prva ljubav

Easter Bunny

-------------------------------

Jede i spava:Slobodne aktivnosti
Stonehedge

Atlantik

Dorset

Ljeto u Dorsetu

No-no hotel u Londonu

Vozić

Kanari u Dorsetu

Vikend u planu

Preporuke
Berlin

Dorset

Bournemouth

TuzlaMeni dobri:


Rahatli

Brits in Bosnia

Newyorčanka

Kućanica u Japanu

Zvrk

Good morning Vietnam

melrose

uSvijetu

Bosanski lonac

magnolija

Mala moja al je paranojaVolim isto:


New Yorker, Short Story - sedmično nova kratka priča

MultiCult2.0 internet radio
online
Brojim
149602

Powered by Blogger.ba