Jarane, de!

.

11.08.2009.

Fish & Chips

Gdje ćeš tamo, jadna li ti majka, šta li ćeš jesti? Fish & Chips? Istina je, u Engleskoj ne jedeš baš kao Bog u Francuskoj, kako to reče jedna njemačka poštapalica. Englezi i nisu poznati kao veliki gurmani. Pa i nisu. Ili barem velika većina, sudeći po odnosu ponude i potražnje, nije.

Mada nova engleska kuhinja što se razvija munjevito pod uticajem Jamiea i ostalih kulinarskih televizijskih zvijezda stvarno nije za potcijeniti. Mnogi pabovi  (pub - engl.) u međuvremenu nude bolje i originalnije a  prije svega zdravije jelovnike nego većina restorana, barem ovdje kod nas u Dorsetu.

Restorani, ne napucani ali recimo srednje do visoke srednje klase, su fakat razočarenje, ostaviš gomilu novca za račun a pitaš se da li su ti to što si pojeo spremali rukama ili nogama. Svi restorani koji i našta liče po enterijeru su dio nekog lanca restorana. Kojih onda u istom izdanju ima svugdje po Engleskoj. Isti enterijer, isti menu, isti management, vazda slična publika. Malo dosadno.

Pabovi su, naročito otkako je zabranjeno pušenje na javnim mjestima, postali još popularniji za okupljanja kompletnih porodica sa djecom. Ima fakat i onih koji ne nude samo Fish & Chips nego i svježu ribu te povrće i meso koje obično kupuju sa susjedne farme. Sa takvim sastojcima je stvarno malo i teško zabrljati u spravljanju jela. Osim akose ne napraviš Englez pa insistiraš da ti sve to fritiraju.

Uzrok popularnosti Fish & Chips (kao kod nas ćevapi) je meni  teško odgonetnuti. Dala sam se  ubijediti da ne znam šta je dobro, samo zato što nisam probala prave, dobre i domaće Fish & Chips. Poslije godinu i po dana ovdje tvrdim pri čistoj svijesti, probala sam sve što su mi preporučili i potpuno sam sigurna da su fish and chips najodvratnija (fritirana i ina) kombinacija koju sam ikada jela.

Da Englezi nemaju izoštrene nepčane nervne završetke je jasno. I vidljivo u svakodnevnom životu. Debeli ljudi, žene i djeca nažalost nisu rijetkost. Nakon Njemačke, Engleska je druga u Evropi po broju onih koji su pogrešnom ishranom nafurali sebi i svojoj djeci ekstremnu tjelesnu masu. Takvu da se  često ne mogu više kretati pa koriste električne scooter-e za kupovinu i šetnju.

Kampanje za zdravu ishranu djece i edukaciju su naravno sveprisutne, ali mi se najviše urezala angdota upravo oko Jamiea Oliviera. Koji je kuhao hto meal u mnogim osnovnim školama, pričao djeci o tome šta je stvarno dobro jesti i kako je u stvari jako jednostavno i lako spremiti nešto ukusno a zdravo za jelo.

 Žuta štampa je onda donijela slike razularenih majki koje protestvuju protiv Jamiea, ispred škole. Majke Jamieu: šta on njihovoj djeci ispire mozak. Nije fer  šta im se to radi, djeca neće više fish and chips umotan u novinski papir koji im pruže preko ograde školskog dvorišta. A gdje one da nađu vremena i novca da kuhaju svaki dan. Povrijeđen njihov majčinski integritet, šta fali fritiranoj pohovanoj ribi sa fritiranim krompirom, njima isto njihova majka davala, pa ih vidi, ništa im ne fali. I fakat im ništa ne fali, prije će biti da ima viška: i guze i stomaka i butina i obraza i šminke...
Fish & Chips nije jelo. To je engleski nacionalni simbol. Bolje se ubibaniti i ćutati (kao ja) nego reći kako to jelo prezireš. Osim ako nećeš da te otpišu kao potpuno neprilagodljivu. Ko bi u Bosni priznao da ne voli bosansku kafu? Ili Curry Wurst u Njemačkoj?

Jarane, de!

O meni

Engleski kurioziteti
Jezičke začkoljice

Prozori i store

Misteriozne adrese

Toplo - hladno

Morbidne reklame

Fish & Chips

Šta volim ovdje

Majstori su bogovi

Kako mi je voziti na lijevoj strani

Ko to mene zove

Pazi auto!

Šta Englezi voze

Šta Madonna ima s teletinom

No smoking here

Čik ti otvori račun u banci

Radni rituali pred Božić

Hura snijeg!

Mali
Učimo uzbrdo

Oproštaj

Bez tate u Berlinu

Ćao vrtiću u Berlinu

Homesick

Potty training

U robnoj kući igračaka

Vrtić u Dorsetu

Vrtić ili posao?

Neću vrtić

Pripreme za školu

Prvi školski dan

Mala tiranija

Škola je za male

Prvi roditeljski

Prvi put u kinu

Jako skroz...

Čita se

Čita se II

Škola je za velike

Ovčica

Što nema Djeda Mraza

Me the best

Nova godina

Moj prvi party

Where the Wild Things Are

Prva ljubav

Easter Bunny

-------------------------------

Jede i spava:Slobodne aktivnosti
Stonehedge

Atlantik

Dorset

Ljeto u Dorsetu

No-no hotel u Londonu

Vozić

Kanari u Dorsetu

Vikend u planu

Preporuke
Berlin

Dorset

Bournemouth

TuzlaMeni dobri:


Rahatli

Brits in Bosnia

Newyorčanka

Kućanica u Japanu

Zvrk

Good morning Vietnam

melrose

uSvijetu

Bosanski lonac

magnolija

Mala moja al je paranojaVolim isto:


New Yorker, Short Story - sedmično nova kratka priča

MultiCult2.0 internet radio
online
Brojim
149603

Powered by Blogger.ba