Jarane, de!

.

20.08.2009.

Ej, majstore

Glava me bole. Majstori su u Britaniji povlaštena klasa. Dok ih uganjaš da dođu, zaboraviš zašto su ti trebali.  Presjedili smo dan u kući jer smo konačno uganjali perača da dođe i opere pendžere, a on nit se javlja, niti dolazi.

Nema ovdje da sam opereš prozore s vana. Ne ako živiš više od suterena. O tome sam već pisala nekad davno, e otkada smo se uselili prije više od godinu dana prozori nisu oprani s vana. Imamo lijep pogled na more al džaba nam kad se ništa kroz staklo ne vidi, naročito kad udari sunce.

Ganjamo perača već mjesecima. Pa, smo probali preko štele. Prijatelj našeg prijatelja ima navodno firmu za pranje prozora. Eh, ni od njega ni habera. Juče povodom dolaska dobre prijateljice  uprem svim snagama. Clear Vision, je firma koja je jednom navodno prala i ostavila račun, pa smo ostavljali poruke dok se sinoć nije sam prijavio. Doći će, kaže, danas između deset i jedanaest. Ili malo sutra.

Mašina za pranje suđa je bila pokvarena četiri mjeseca, ganjali smo Letting Agency toliko dugo dok nije došlo vrijeme da produže ugovor za stan. Tek kad smo rekli da nećemo produžiti isti ako ne poprave mašinu za suđe poslali su majstora. Odmah sutradan. Isti je imao gard doktora nauka i docirao mi je dobrih pet minuta šta se zaglavilo i kako on nije licenciran za tu marku. Ljubazno sam skrenula pažnju da me ne interesuje šta se zaglavilo, nego da odglavi. A o proizvođaču i licencama nek priča onoj guski koja ga meni poslala. Popravio je, svaka čast.

Prije nekog vremena dođe komšinica ispod nas. Kaže negdje od nas curi, njoj pada plafon na glav. I to direktno u krevet u kojem spava. Hitan slučaj. Deset dana je trebalo da se dvije agencije dogovore ko će poslati vodoinstaltera. Pa onda dolazio jedan. Pa došao i drugi. Studirali, klimali glavama. I odustali. Ne mogu bez dozvole vlasnika stana skloniti panel na kadi jer će oštetit pločice. Naš vlasnik stana negdje između Iraka i Južne Francuske. Dok ga nađu mi da se tuširamo kod komšija, jer bi i tako mogli završiti sprat niže, nasafunjani i kompletni sa kadom.


Sutradan smo se sastale. Dvije histerične žene i dva bežična telefona. Na stepeništu. Vrišti plavojka na svoju agencijsku tetku. Vrištim i ja (mada mi do tog nije, više mi šega) na onu gusku u našoj. Kaže, smirite se, poslaću nekog za pola sata - da pogleda. Šta ima tu da se još gleda, gledali su dvaputa, ima li nekoga da popravlja?

Došao vodoinstalter za dvadeset minuta. I otklonio kvar. Ne curi više. Al ostavio rupu u podu kupatila, pola metra sa metar, direktno ispod kade. Više od mjesec dana izbjegavam kupatilo, osim kad moram, al nikakav mi merak. Kad se pomakne panel zalijepljen selotejpom mašem sa wc šolje komšijama.  A oni meni iz kreveta. Tako dijelimo već dugo zvuke i mirise koje inače ne bismo ni sa najrođenijim. Toliko o privatnoj sferi u Engleza.

Opet treba da produžimo ugovor. Danas zove guska iz agencije, kaže da će majstor doći "nekad" u utorak,  da popravi rupu u kupatilu. Kako misli nekad, pitam. Car ne zna kad će biti gotov, ima još jedan kvar  tog dana pa kad stigne. Ja da čučim kod kuće i da ga čekam? Baš joj hvala. Poslije pola sata zove ista guska (e jest guska, potpisuje se na službenim dopisima i umjesto tačke na i stavi srce!!!), može li da pošalje novi ugovor za stan? Zamalo da je pošaljem u neku stvar. Kažem da će moj dragi "nekad" da joj se javi po E-tom pitanju.

p.s. na slici je kolibica koja bi nam mogla biti dom od oktobra.

Jarane, de!

O meni

Engleski kurioziteti
Jezičke začkoljice

Prozori i store

Misteriozne adrese

Toplo - hladno

Morbidne reklame

Fish & Chips

Šta volim ovdje

Majstori su bogovi

Kako mi je voziti na lijevoj strani

Ko to mene zove

Pazi auto!

Šta Englezi voze

Šta Madonna ima s teletinom

No smoking here

Čik ti otvori račun u banci

Radni rituali pred Božić

Hura snijeg!

Mali
Učimo uzbrdo

Oproštaj

Bez tate u Berlinu

Ćao vrtiću u Berlinu

Homesick

Potty training

U robnoj kući igračaka

Vrtić u Dorsetu

Vrtić ili posao?

Neću vrtić

Pripreme za školu

Prvi školski dan

Mala tiranija

Škola je za male

Prvi roditeljski

Prvi put u kinu

Jako skroz...

Čita se

Čita se II

Škola je za velike

Ovčica

Što nema Djeda Mraza

Me the best

Nova godina

Moj prvi party

Where the Wild Things Are

Prva ljubav

Easter Bunny

-------------------------------

Jede i spava:Slobodne aktivnosti
Stonehedge

Atlantik

Dorset

Ljeto u Dorsetu

No-no hotel u Londonu

Vozić

Kanari u Dorsetu

Vikend u planu

Preporuke
Berlin

Dorset

Bournemouth

TuzlaMeni dobri:


Rahatli

Brits in Bosnia

Newyorčanka

Kućanica u Japanu

Zvrk

Good morning Vietnam

melrose

uSvijetu

Bosanski lonac

magnolija

Mala moja al je paranojaVolim isto:


New Yorker, Short Story - sedmično nova kratka priča

MultiCult2.0 internet radio
online
Brojim
149605

Powered by Blogger.ba