Jarane, de!

.

11.09.2009.

Prvi dan u engleskoj školi

Bio juče. Moje dijete sa samo četiri godine i jedan mjesec je školarac. Veliki šok i neki ponos. Mi se naravno spremali kao da je to jedan od najvećih praznika u životu. Meni je barem tako ostao u sjećanju taj dan. Jako svečan. Jedan jedini. A i u Njemačkoj od toga škole naprave poseban događaj i za djecu i za roditelje. "Schultüte" su veliki šareni fišeci puni slatkiša koje svako dijete dobije od roditelja. Da mu zaslade početak.

Mi, iako upozereni od T. kolege da je to samo još jedan dan, školski i prvi i da se djeci ništa ne poklanja da ne  bi pomislili da imaju neke privilegije u školi ili životu, šalio se, mi smo se ipak malko glacnuli. Sa Zenom prošli ritual spremanja školske uniforme, biranja ruksaka i priča o wow šta se sve u školi događa. Napunili bateriju fotoaparata do daske i krenuli kompletni na prvo popodnevno druženje u školi. Dan prekrasan, ljeto se zakasnilo ali ipak umilostivilo da i nas posjeti.

Razočarana sam ovim engleskim prijemom u školi. Ništa. Nula emocija na školskom dvorištu, moje beskrajno uzbuđenje se ne broji. Čak nismo škljocali ni kamerom mnogo jer smo sami sebi pored ostalih cool roditelja izgledali kao japanski turisti ispred Ajfelovog tornja. Uglavnom ceremonija je da utjeraš dijete kao pile u kokošinjac (predaš ga u ruke učiteljici nakon vješanja njegovih stvarčica na čiviluk sa njegovim imenom i naljepnicom neke životinjice) i obećaš da ćeš doći da ga pokupiš u dogovoreno vrijeme. I to je to. Dragi i ja se zgledali, slegli ramenima, skontali da smo "completely overdressed" među svim farmericama, japankama i klogericama i otišli na kafu i gledanje nekih kuća u okolini da ubijemo dva i po sata čekanja.

Zeno je, čini nam se, primio školski početak kao neku novu, jako uzbudljivu avanturu. Zvirili smo kao matori perverznjaci kroz školsku živicu na igralište gdje se maleni iz reception class igraju na kraju "nastave". I vidjeli presretno, ushićeno, plavokoso, skroz oznojeno dijete kojeg cika stoji od dragosti i koji bez ikakvog straha prilazi drugoj djeci i nudi razne opcije za igru. Od na-na-na-na catch me if you can do Kung Fu Panda and Master Shifu okršaja.

Mada je poslije malo bio ljut na roditelje. Zaprijetio nam da ga čekamo ispred škole cijelo vrijeme. Odakle nam ove kifle koje jede ako smo ga čekali ispred škole?  Dobar početak.

Jarane, de!

O meni

Engleski kurioziteti
Jezičke začkoljice

Prozori i store

Misteriozne adrese

Toplo - hladno

Morbidne reklame

Fish & Chips

Šta volim ovdje

Majstori su bogovi

Kako mi je voziti na lijevoj strani

Ko to mene zove

Pazi auto!

Šta Englezi voze

Šta Madonna ima s teletinom

No smoking here

Čik ti otvori račun u banci

Radni rituali pred Božić

Hura snijeg!

Mali
Učimo uzbrdo

Oproštaj

Bez tate u Berlinu

Ćao vrtiću u Berlinu

Homesick

Potty training

U robnoj kući igračaka

Vrtić u Dorsetu

Vrtić ili posao?

Neću vrtić

Pripreme za školu

Prvi školski dan

Mala tiranija

Škola je za male

Prvi roditeljski

Prvi put u kinu

Jako skroz...

Čita se

Čita se II

Škola je za velike

Ovčica

Što nema Djeda Mraza

Me the best

Nova godina

Moj prvi party

Where the Wild Things Are

Prva ljubav

Easter Bunny

-------------------------------

Jede i spava:Slobodne aktivnosti
Stonehedge

Atlantik

Dorset

Ljeto u Dorsetu

No-no hotel u Londonu

Vozić

Kanari u Dorsetu

Vikend u planu

Preporuke
Berlin

Dorset

Bournemouth

TuzlaMeni dobri:


Rahatli

Brits in Bosnia

Newyorčanka

Kućanica u Japanu

Zvrk

Good morning Vietnam

melrose

uSvijetu

Bosanski lonac

magnolija

Mala moja al je paranojaVolim isto:


New Yorker, Short Story - sedmično nova kratka priča

MultiCult2.0 internet radio
online
Brojim
149603

Powered by Blogger.ba