Jarane, de!

.

27.10.2009.

Prvi put u kinu

Devet dana raspusta je pred nama. Dijete voli da ide u školu te da mu ne bi bilo dosadno kod kuće red je da se proba i nešto novo. Četiri godine mu a još nismo bili u kinu. U stvari jednom jesmo, kad je Zeno bio u stomaku. Novi Cinemaxx u Berlinu ima naravno dolby surround i sjećam se da zamalo smo napustili kino nakon pet minuta. Zeno toliko lupao u stomaku da je bilo jasno da mu se buka nimalo ne svidja. Budući tato je skontao da ako prebacimo sve jakne oko nas preko stomaka da će se bebac možda malo smiriti. Tako ipak odgledasmo film do kraja. Koji  film? Pojma nemam, više sam osluškivala šta se dogadja u stomaku nego na platnu, od silne brige da će mali u kinu da iskoči.

Prvi put u kinu za Zena a premijera i za nas roditelje vidimo 3D projekciju, animiranog filma Up. Uzbudjenje je bilo veliko. Kako kod Zena, tako i kod nas. Malo sam i brinula 3D  je možda to previše za četverogodišnjaka... Uostalom ni mi ne znamo kako to ustvari izgleda..  A onda sam se pridružila momcima u radosti kad sam vidjela da nemam šanse.

Na ulazu smo pokupili tri para naočala za 3D. Bilo je još dosta djece njegovog uzrasta, koji pretpostavljam nisu bili po prvi put u kinu jer su skakali okolo i nisu bendali ni razglasni sistem ni reklame koje stvarno nisu bile, po mom mišljenju, ni za odrasle osjetljivke poput mene... Mentalna bilješka za sljedeći put, pametnije je kupiti karte online i zakasniti na predstavu barem deset minuta pa izbjeći sve te budalaste reklame i trailere filmova koji nisu za djecu.

Zeno je sjeo zavaljen u veliku crvenu fotelju. Sjajna je stvar, to sam prvi put vidjela ovdje da za malu djecu imaju plastične crvene podmetke, štokrlice za fotelje. Da ne sjede previše nisko i mogu sve da vide. Sjedi Zeno kao mali kip, sa naočalima na nosu koje spadaju, fišekom kokica veličine kante u krilu i ne mrda niti daje ikakvog glasa od sebe. Samo je jednom pitao, a gdje vam je sad ta Kina?

A onda je krenuo i film. Zeno paralizovan, otvorenih usta. Kao japanska buba sa crnim ogromnim naočarima, koje je tata morao malo na brzaka prilagoditi njegovom malešnom licašcu. Slika slijedi... Da ne spadaju i da može šta da vidi. Ponijeli smo ih na kraju kući kao suvenir, uspomenu na prvu posjetu kinu.
Bilo je svakako nekoliko naglih trzaja na dolby surround pa sam mu ja šaptala da je i mene prepalo. Jeste mnogo glasno, molila sam u sebi za oprost za sve noćne more koje slijede.

Tek pred kraj filma, naravno kad su dobri momci pobjedjivali zločeste, počeo je ushićeno da plješće rukicama i navija i bodri: „Yes! Do it!“ Shvatih da mu se ustvari jako svidjelo. Film Up je inače prvi 3D animirani film u produkciji Disney/Pixar-a. Priča je naprosto divna, ne samo za djecu. Postoji naravno i 2D verzija pa najtoplije preporučujem i velikim i malim filmoljupcima. A evo i trailer:

Jarane, de!

O meni

Engleski kurioziteti
Jezičke začkoljice

Prozori i store

Misteriozne adrese

Toplo - hladno

Morbidne reklame

Fish & Chips

Šta volim ovdje

Majstori su bogovi

Kako mi je voziti na lijevoj strani

Ko to mene zove

Pazi auto!

Šta Englezi voze

Šta Madonna ima s teletinom

No smoking here

Čik ti otvori račun u banci

Radni rituali pred Božić

Hura snijeg!

Mali
Učimo uzbrdo

Oproštaj

Bez tate u Berlinu

Ćao vrtiću u Berlinu

Homesick

Potty training

U robnoj kući igračaka

Vrtić u Dorsetu

Vrtić ili posao?

Neću vrtić

Pripreme za školu

Prvi školski dan

Mala tiranija

Škola je za male

Prvi roditeljski

Prvi put u kinu

Jako skroz...

Čita se

Čita se II

Škola je za velike

Ovčica

Što nema Djeda Mraza

Me the best

Nova godina

Moj prvi party

Where the Wild Things Are

Prva ljubav

Easter Bunny

-------------------------------

Jede i spava:Slobodne aktivnosti
Stonehedge

Atlantik

Dorset

Ljeto u Dorsetu

No-no hotel u Londonu

Vozić

Kanari u Dorsetu

Vikend u planu

Preporuke
Berlin

Dorset

Bournemouth

TuzlaMeni dobri:


Rahatli

Brits in Bosnia

Newyorčanka

Kućanica u Japanu

Zvrk

Good morning Vietnam

melrose

uSvijetu

Bosanski lonac

magnolija

Mala moja al je paranojaVolim isto:


New Yorker, Short Story - sedmično nova kratka priča

MultiCult2.0 internet radio
online
Brojim
149603

Powered by Blogger.ba