Jarane, de!

.

03.11.2009.

Maksumska tiranija

Svake sedmica Zeno iz škole donese informativno pismo. Škola obavještava roditelje o svim aktivnostima, postignutim uspjesima i nastavnim inim nastavnim planovima za period koji dolazi. Meni je to velika pomoć u organizovanju i pripremanju Zena za školicu. U zadnjem nas obavještavaju da će u novembru čitavu sedmicu posvetiti aktivnostima za sprečavanje "bullying". Evo definicije na engleskom: bullying is when someone deliberately threatens, frightens, abuses or hurts another person (kad neko namjerno prijeti, plaši, vrijedja ili fizički povrijedi drugu osobu). Mene tema našla prije vremena, ne daj mi bože ni da je sam bully ni da bude žrtva nekoga takvoga.

Zeno je vrlo komunikativno i otvoreno dijete. U igri s drugom djecom, a išao je u prvu grupu sa 18 mjeseci, je uvijek pokazivao pozitivan stav. Obziran je prema drugima, naročito manjima od sebe. Nije pretjerano ni osjetljiv, ako bi mu neko oduzeo igračku iz ruku (koja nije njegova naravno) okrenuo  bi se i našao nešto drugo da se igra.  Mi od početka ne tolerišemo nikakve ispade tipa deranja, čupanja, otimanja, guranja ili ne daj bože udaranja druge djece. Nije da se nikad ne bi desilo ali Zeno sasvim dobro zna da za to ima posljedica. One nisu rigorozne ali su efikasne i nikad nisu uperen protiv njega direktno.  Cilj je da shvati da je ponašanje pogrešno, a ne on sam. Verbalna opomena je znači "to i to nije dobro", nikad "baš si zločest" ili "nisi dobar dječak". Najrigoroznija kazna je sklanjanje sporne igračke na odredjeno vrijeme ili ako je baš dogurao cara do duvara tzv. time out. Na koji je stvarno više nego alergičan, ali "kazne" prihvata i raduje se još više svakoj pohvali poslije ovi malih kriza. Jedino na čemu stvarno insistiramo je da se izvini osobi (djetetu) prema kojoj je bio nepravedan.

Nemalo sam bila prodrmana kad ga je juče (slučajno smo oboje otišli da pokupimo školarac iz škole) učiteljica vratila s vrata u učionicu. Nama je rekla da pričekamo jer hoće s nama da razgovara. Zeno je ogrebao malog Josha po obrazu. Ne zna kako se to tačno dogodilo i da li je namjerno ili namjerno jer se sve to desilo za vrijeme ručka. Interpretacija učiteljice je sljedeća Josh stalno trči za Zenom i hoće da se s njim igra, a Zeno baš ne bi stalni i želi da ga ostavi na miru. Sad da li se Zeno naljutio pa ga ogrebao ili je to bilo u igri, ne zna se.  Uglavnom Zeno je kažnjen. Nije dobio nikakav sticker (Zeno je lud za stickerima, ako ne dobije u školi čim dodje kući prilijepi sebi jedan od starih na majicu a njih opet lijepi na policu od knjiga kao trofeje) i umjesto sunca pored svoje slike za loše ponašanje je dobio oblačić, koji će biti sklonjen kad se Zenovo ponašanje popravi.

Priznajem da sam bila toliko konsternirana (ni moj muž nije bolje izgledao) i da nisam znala kako da reagujem. Naša duga lica su mislim bila najgora kazna za Zena. Konstatovali smo jednoglasno da to nije dobro i da ne želimo da tako nešto ikad ponovi. Bio je duboko postidjen, pokušavao je da sakrije lice u moja bedra i nije kao obično dobio gameboy u autu da se igra.

Kad smo došli pred kuću sljedeća reakcija: Zeno izadje iz auta, stavi ruke u džepove i hoda kao mali tigar. Sigurno tako jedno deset minuta. Ne, neće u kuću. Da ga ostavim na miru. Dalje šparta i ljutito šuta lišće po pločniku. Grrrr, that s not fair - gunđa. Čekam strpljivo i kontam da li je sad strogoća ili mirnoća bolja. Pojma nemam, tako čekam da se ispuše iako se smrzavam i glava mi puca od prehlade. Onda smo sjedili na stepenicama. Malko ćutali. Na Zeninu želju. Zeno držao glavu među rukicama i uzdisao. Ja sam ga zagrila i rekla da će sve opet biti u redu. I to je bilo to.

Tek za večerom bez da su bila potrebna pitanja je sam došao do teme Josh. Navodno ga mali tako dugo bockao nekim štapićem i proganjao dok Zeno nije primjenio čuveni Kung Fu Panda zahvat na njegovom obrazu (u filmu on zlog Thai Longa uhvati za prst i zavrne i tako ga uništi).

Jarane, de!

O meni

Engleski kurioziteti
Jezičke začkoljice

Prozori i store

Misteriozne adrese

Toplo - hladno

Morbidne reklame

Fish & Chips

Šta volim ovdje

Majstori su bogovi

Kako mi je voziti na lijevoj strani

Ko to mene zove

Pazi auto!

Šta Englezi voze

Šta Madonna ima s teletinom

No smoking here

Čik ti otvori račun u banci

Radni rituali pred Božić

Hura snijeg!

Mali
Učimo uzbrdo

Oproštaj

Bez tate u Berlinu

Ćao vrtiću u Berlinu

Homesick

Potty training

U robnoj kući igračaka

Vrtić u Dorsetu

Vrtić ili posao?

Neću vrtić

Pripreme za školu

Prvi školski dan

Mala tiranija

Škola je za male

Prvi roditeljski

Prvi put u kinu

Jako skroz...

Čita se

Čita se II

Škola je za velike

Ovčica

Što nema Djeda Mraza

Me the best

Nova godina

Moj prvi party

Where the Wild Things Are

Prva ljubav

Easter Bunny

-------------------------------

Jede i spava:Slobodne aktivnosti
Stonehedge

Atlantik

Dorset

Ljeto u Dorsetu

No-no hotel u Londonu

Vozić

Kanari u Dorsetu

Vikend u planu

Preporuke
Berlin

Dorset

Bournemouth

TuzlaMeni dobri:


Rahatli

Brits in Bosnia

Newyorčanka

Kućanica u Japanu

Zvrk

Good morning Vietnam

melrose

uSvijetu

Bosanski lonac

magnolija

Mala moja al je paranojaVolim isto:


New Yorker, Short Story - sedmično nova kratka priča

MultiCult2.0 internet radio
online
Brojim
149602

Powered by Blogger.ba