Jarane, de!

.

19.11.2009.

Britanska čuda

Ima stvari koje ljudima koji dodju živjeti u Britaniju iz drugih krajeva Evrope i svijeta brzo padnu u oči kao neobične, da ne kažem nepraktične i potpuno nepotrebne, ali će im one ostati zauvijek vjerni pratioci u svakodnevici.

Jedna od njih su svakako dvije česme nad umivanikom, često i u kadi. Jedna za vruću, jedna za hladnu vodu (obično piše na crvenoj odnosno plavoj pipi hot - cold, i vjerujte mi hot je stvarno hot i obrnuto). Često stojim u nekom javnom wc-u i razmišljam da li da se opet ispržim po rukama ili da ionako hladne ruke zalijem ledenom vodom. Svejedno, ne pada ti napamet da u prljavom lavabou pomiješaš vodu iz obje i opereš ruke čestito u mlakoj a u startu prljavoj vodi.

Druga je da ni u jednom stanu, pa nažalost ni u mom, nisam vidjela da su radijatori postavljenie gde im je mjesto, tj. ispod prozora, kako to kaže zdrav razum i zakoni fizike. Radijatori su najčešće dobro skriveni iza vrata, komada namještaja, griju mi nisko postavljene police i  tako troškove grijanja povećavaju za neznamkoliko-ineželimdaznam mjesečno. Iako su zime blage, bez grijanja se nažalost, ni ovdje ne može.

Svaki stan u koji sam dosad ušla ima, barem u jednoj dnevnoj sob,i kamin. Koji je naravno uredno ozidan a i zazidan pa se ne može naložiti ugodna i romantična vatrica. Osim da na njegov okvir (ako imaš sreće da ima okvir) poredaš porodične slike i džidže bodže nema ama baš nikakvu funkciju. Da li da spomenem uopšte da je zid na kojem se nalazi šatro-kamin obično potpuno neupotrebljiv za ostale (praktične) dijelove namještaja. Ja sam svoj tzv. kamin, iziritirana ružnom kamenom pločom koja se drma ispred njega,  zaklonila ogromnom sofom na zaprepaštenje domorodaca a rupu iza sofe iskoristila za romantično svijetlo lampe koja mi se isto ne svidja paje barem ne moram da gledam.

Prozori koje se ne daju s vanjske strane oprati, njih sam već višekratno pominjala, su na svakoj kuć, stanu, zgradii. Ukoliko to nije slučaj, vlasnik kuće je sasvim sigurno došljo iz drugih krajeva Evrope. Dao si je uvesti prozore sa kontinenta jer mu je puna kapa da svaki put kad više ne vidi kakvo je vrijeme napolju zove perače prozora. Isti se, poznato je,  pojavljuju ili neočekivano kao revizor u autobusu ili nikako.

Samo jedna vrata na autobusu, tik do vozača, su me isto bacala uvijek nanovo u zijan. Ulaz je uvijek i izlaz.Sreća pa ih više ne koristim, a i dijete mi izraslo iz dječijih kolica. Hladan bi me znoj oblio kad se približavala stanica gdje moram napustiti bus. Sjetim se čupanja zaglavljenih dječijih kolica iz sredine autobusa  te guranja istih preko (outch!!!) stopala ostalih putnika sva u panici da izadjem iz vozila prije nego me vozač previdi kao "osoba A, halo, ima izić!".

Ima još "čuda" kojih se ne mogu nabrzaka prisjetiti, ali ih budem sigurno još pobrojavala jer... Ovaj je jedan od onih koji vrijedi dopunjavati, za uspomenu i dugo sjećanje...

Jarane, de!

O meni

Engleski kurioziteti
Jezičke začkoljice

Prozori i store

Misteriozne adrese

Toplo - hladno

Morbidne reklame

Fish & Chips

Šta volim ovdje

Majstori su bogovi

Kako mi je voziti na lijevoj strani

Ko to mene zove

Pazi auto!

Šta Englezi voze

Šta Madonna ima s teletinom

No smoking here

Čik ti otvori račun u banci

Radni rituali pred Božić

Hura snijeg!

Mali
Učimo uzbrdo

Oproštaj

Bez tate u Berlinu

Ćao vrtiću u Berlinu

Homesick

Potty training

U robnoj kući igračaka

Vrtić u Dorsetu

Vrtić ili posao?

Neću vrtić

Pripreme za školu

Prvi školski dan

Mala tiranija

Škola je za male

Prvi roditeljski

Prvi put u kinu

Jako skroz...

Čita se

Čita se II

Škola je za velike

Ovčica

Što nema Djeda Mraza

Me the best

Nova godina

Moj prvi party

Where the Wild Things Are

Prva ljubav

Easter Bunny

-------------------------------

Jede i spava:Slobodne aktivnosti
Stonehedge

Atlantik

Dorset

Ljeto u Dorsetu

No-no hotel u Londonu

Vozić

Kanari u Dorsetu

Vikend u planu

Preporuke
Berlin

Dorset

Bournemouth

TuzlaMeni dobri:


Rahatli

Brits in Bosnia

Newyorčanka

Kućanica u Japanu

Zvrk

Good morning Vietnam

melrose

uSvijetu

Bosanski lonac

magnolija

Mala moja al je paranojaVolim isto:


New Yorker, Short Story - sedmično nova kratka priča

MultiCult2.0 internet radio
online
Brojim
149603

Powered by Blogger.ba