Jarane, de!

.

27.11.2009.

Jako skroz...

... je poštapalica mog četverogodišnjeg sina. "To je jako skroz dobro, mama." Kako je došao do nje, je zagonetka. Bori se sa tri jezika, možda je to  njegov "prevod"  njemačkog "ganz viel". Ali meni toliko simpatično, pa ga ne korigujem.

 Ali kad profula rod npr. kaže "ja sam bila", neutralno ponovim kako bi bilo ispravno. Pošto sam ja jedina koja s njim komunicira na našem jeziku a ni u njemačkom ni u engleskom nema glagolskog muškog i ženskog roda, ovo je "normalna" dječija zbunjoza.


Maternji je eto jezik  a studije kažu da djeca u prve tri godine više govor uče od tata nego od mama. Nepravda, ali tako je. Objašnjenje je muškarci pričaju manje i koriste kraće rečenice: Ženo, daj pivo. To djeca naravno lakše pamte nego: Hoćeš li, molim te, mi dodati tu čašu sa sokom.

Dječaci su, navodno, u jezičkom razvoju u prvim godinama sporiji od djevojčica. S njima treba imati više strpljenja i više vremena: za pričanje, čitanje slikovnica, igranje koje uključuje više vježbanja govora, crtanje, a kako zadnje čuh mnogo za motoriku držanja i kretanja olovke pomaže kruženje slikica dječijim (zaboljenim i tupim) makazama.

 Poslije otprilike šest-sedam godina mogu  verbalno da stignu i prestignu mnoge curice. Ipak pedagozi i dječiji psiholozi tvrde da bi idealno bilo da dječaci sjede u klupi sa djevojčicama koje su barem godinu dana mladje od njih. Navodno muškići kad vide kako curicama pisanje i čitanje ide laoe, a kompeticija u toj dobi igra veliku ulogu, izgube brzo interesovanje za ove aktivnosti." Ha, to nije ništa za mene, idem da vozim bicikl ..." je normalna reakcija.

 Mi nismo bili te sreće da smo stariji od djevojčica u razredu,  mjesec rodjenja odlučuje kad je vrijeme za upis u školu u Engleskoj. Zeno je za par sedmica fulao da bude upisan tek sljedećeg septembra... Jedan je od najmladjih u razredu.

Ali imamo već dugu "čitalačku" karijeru, pa se nadamo najboljem. Čitamo pred spavanje već   tri i po godine. Čim je počeo pokazivati interesovanje za slik,e negdje pred prvi rodjendan, išli smo da biramo slikovnice. Nije lako kupovati sa malenim koji je tek prohodao i sve želi da obara sa polica.

U berlinskoj knjižari Hugendubel su taj problem rješili jako pametno: pored cafea, igraonice i udobnih crvenih fotelja i sofa, su na sred sobe postavili nizak okrugli raf sa slikovnicama za najmanje. Ja bih onda uz vriskove Zenovog oduševljenja  dodavala mu u ruke one koje pokaže a ne može dohvatiti... Napravili bismo tako izbor od pet-šest komada. I na kraju bismo ih  uz kafu (mama) i kolač (Zeno) testirali na izdržljivost  zajedno na pomenutoj sofi.

Postoji samo jedna odrednica: čitanje treba da bude gušt kako velikim tako i malim akterima. Stoga nije važno koliko se vremena provede uz slikovnicu / knjigu nego koliko zabave ista donese.

Dječije interesovanje (barem kod mog dječaka) se duže drži ako na slikovnici mogu otvarati /zatvarati prozorčićej, pomjerati recimo vatrogasca dok gasi vatru i sl. Interakcija je garancija da dijete neće istu baciti u ćošak nakon par razgledanja. Ove slikovnice su nešto skuplje od "običnih", al se investicija višestruko isplati. Za dječake pale: vatrogasci, auta, bageri i vozići - uvijek im se nanovo vraćaju.

 

Jarane, de!

O meni

Engleski kurioziteti
Jezičke začkoljice

Prozori i store

Misteriozne adrese

Toplo - hladno

Morbidne reklame

Fish & Chips

Šta volim ovdje

Majstori su bogovi

Kako mi je voziti na lijevoj strani

Ko to mene zove

Pazi auto!

Šta Englezi voze

Šta Madonna ima s teletinom

No smoking here

Čik ti otvori račun u banci

Radni rituali pred Božić

Hura snijeg!

Mali
Učimo uzbrdo

Oproštaj

Bez tate u Berlinu

Ćao vrtiću u Berlinu

Homesick

Potty training

U robnoj kući igračaka

Vrtić u Dorsetu

Vrtić ili posao?

Neću vrtić

Pripreme za školu

Prvi školski dan

Mala tiranija

Škola je za male

Prvi roditeljski

Prvi put u kinu

Jako skroz...

Čita se

Čita se II

Škola je za velike

Ovčica

Što nema Djeda Mraza

Me the best

Nova godina

Moj prvi party

Where the Wild Things Are

Prva ljubav

Easter Bunny

-------------------------------

Jede i spava:Slobodne aktivnosti
Stonehedge

Atlantik

Dorset

Ljeto u Dorsetu

No-no hotel u Londonu

Vozić

Kanari u Dorsetu

Vikend u planu

Preporuke
Berlin

Dorset

Bournemouth

TuzlaMeni dobri:


Rahatli

Brits in Bosnia

Newyorčanka

Kućanica u Japanu

Zvrk

Good morning Vietnam

melrose

uSvijetu

Bosanski lonac

magnolija

Mala moja al je paranojaVolim isto:


New Yorker, Short Story - sedmično nova kratka priča

MultiCult2.0 internet radio
online
Brojim
149606

Powered by Blogger.ba