Jarane, de!

.

30.11.2009.

Uz malog čitaoca...

Nekako kad se približe četvrtoj godini dječaci počinju (pod uticajem testesterona?!?) da otkrivaju nove junake. Koji opet mame potpuno nepripremljene zateknu... Kao prerano je, otkud mu sad to i sl. Pokemoni, čudovišta, monstrumi, Ninja Turtles i mada preporučen tek za djecu od osam godina, nas je Ben 10 snašao ljetos na tuzlanskoj pijaci. Kad je zabezeknutom Zenu ispred štanda sa hiljadu dječijih dvd-a čiko tutnuo u ruku Ben 10 (sinhronizovan sa strogim beogradskim dijalektom) i reko: Ovo sad djeca najviše vole.

Otada smo nekako u maniji Ben 10.  Najnovije epizode skidamo iz interneta i gledamo zajedno. Sve uz ugašeno svjetlo (kino) i kokice. Mjesečni magazin Ben 10 Zeno spušta redovno u korpu sa namirnicama. Poslije informativnog sastanka u školi gdje drilaju roditelje kako da pomognu djeci da nauče čitati, sam i za stripove. Isti Zena jako fasciniraju. Zagleda, lista, "čita". Pošto u pomenutom magazinu bude i strip sa epizodama iz života Ben 10-a, to nam je trenutno obavezna lektira pred spavanje. Ne uzme puno vremena, nakon dva čitanja je apsolvirana i možemo da se okrenemo drugoj "stručnoj literaturi".

U nebranom groždju sam se našla u razgovoru sa učiteljicom o prvim koracima u čitanju. Dijete kod kuće ne govori s nama engleski, što je prirodno. Za čitanje pred spavanje i muž i ja se trudimo da ponudimo nešto na njemačkom odnosno bosanskom. Ali su onda na tom sastanku dodali opaku igru za školarce da slikovnice sa malo teksta koje svaki dan mogu da izaberu u školi pretvore u svojevrsno natjecanje.

Djeca izaberu knjigu a roditelji dobiju tzv. recording book, crvenu sveskicu gdje sa datumom i imenom knjige registruju čitanja. Plus komentare šta su uz čitanje malci sami doprinijeli. Opisivali slike, raspoloženja, prepričavali priču, prepoznavali slova (bolje rečeno glasove), koja slova,  riječi prepoznaju i slično. Za dvadeset čitalačkih poduhvata djeca dobiju onda veliku sliku crvene rakete, za četrdeset dobiju zelenu itd.

A svako dijete hoće raketu! Super za djecu koja već kod kuće govore engleski. Ja sam dumala, dumala... Nimalo se to ne uklapa u moj koncept. Da dijete kod kuće čita i prepričava priče na bosanskom odnosno njemačkom. A da u školi uči engleski. Kompromis je bio na redu: svaku drugu (ako tata zbog posla zakasni na čitanje) odnosno treću noć provedemo uz knjigu koju je donio iz školice. S tim da pustim Zena da mi on priča na engleskom, bosanskom ili njemačkom (zavisi u kojem je rasploženju) šta vidi na slikama. Onda mi pokaže koja slova (glasove): sssss - snake, aaaaa - apple i sl. I na kraju, ako on to  traži, mu pročitam te jednostavne rečenice na engleskom tipa: Chip has a new bike. Onda to registrujem kao čitalački poduhvat. Dogurali smo do osam bilješki u meni mrskoj crvenoj sveski. Ne znam da li je pristup uopšte ispravan... Ali jedino što se pika je: Zeno u igri uživa,  on "mamu uči, jer mama nema pojma".

A onda sam malo listala blogove drugih mama čija djeca kreću u englesku školicu. I našla oduševljene bilješke za I Spy - Phonics Fun. To je bio puni pogodak. 12 tanušnih abecednih slikovnica, svaka ne uzima više od deset minuta. Zenu se jako svidja da pokazuje pojedine predmete na slikama, istovremeno vizualizuje glasove u riječima. Tekst se naravno rimuje i on ga lako pamti. Već nakon drugog čitanja, on je taj koji drži slikovnicu, a mama pokazuje predmete i slova koje on imenuje.

Za pomoć smo, mi nesretni roditelji, na sastanku u školi dobili i brošuru: pojašnjava igre kroz koje djeca uče čitati, pisati, prepričavati i brojati u školi.
Ja sam je prelistala. Bespomoćno. Šta da započnem s njim? Sve za igru, ali na engleskom. A ja nisam native speaker i bezveze je da dijete od mene uči engleski...

Iz bespomoćnosti me opet izvukao Zeno. Na putu do škole me pita: hoćemo da se igramo? Naravno. I onda počinje igru:" I spy with my little eye, something beginning with "ttttt". "Ja kažem: hmmm, je l možda truck." "Bravo, mama. A sad ti." I tako smo se počeli igrati pola na engleskom, pola na  bosanskom. U autu. Vožnje nam brzo prolaze...

A za čitanje pred spavanje se dovijamo. Ako maleni traži da čita Ben 10 kad je vrijeme za bosansku priču ja mu prepričam epizodu na našem jeziku i postavljam mu podpitanja. Sreća, još imamo ona dva Ben 10 DVD-a sa beogradskom sinhronizacijom, koje one ponekad pogleda. Zijani me tako nekom rečenicom koja mu se urezala a na čistom beogradskom. Udari nevidljivi omnitrix na ruci i ponavlja:" Bilo ko, bilo ko..." ili kaže "Mama, nakazo, oduvek si bio nakaza!" (mama se pravi na Kevina Levina iz serije Ben 10)...

Jarane, de!

O meni

Engleski kurioziteti
Jezičke začkoljice

Prozori i store

Misteriozne adrese

Toplo - hladno

Morbidne reklame

Fish & Chips

Šta volim ovdje

Majstori su bogovi

Kako mi je voziti na lijevoj strani

Ko to mene zove

Pazi auto!

Šta Englezi voze

Šta Madonna ima s teletinom

No smoking here

Čik ti otvori račun u banci

Radni rituali pred Božić

Hura snijeg!

Mali
Učimo uzbrdo

Oproštaj

Bez tate u Berlinu

Ćao vrtiću u Berlinu

Homesick

Potty training

U robnoj kući igračaka

Vrtić u Dorsetu

Vrtić ili posao?

Neću vrtić

Pripreme za školu

Prvi školski dan

Mala tiranija

Škola je za male

Prvi roditeljski

Prvi put u kinu

Jako skroz...

Čita se

Čita se II

Škola je za velike

Ovčica

Što nema Djeda Mraza

Me the best

Nova godina

Moj prvi party

Where the Wild Things Are

Prva ljubav

Easter Bunny

-------------------------------

Jede i spava:Slobodne aktivnosti
Stonehedge

Atlantik

Dorset

Ljeto u Dorsetu

No-no hotel u Londonu

Vozić

Kanari u Dorsetu

Vikend u planu

Preporuke
Berlin

Dorset

Bournemouth

TuzlaMeni dobri:


Rahatli

Brits in Bosnia

Newyorčanka

Kućanica u Japanu

Zvrk

Good morning Vietnam

melrose

uSvijetu

Bosanski lonac

magnolija

Mala moja al je paranojaVolim isto:


New Yorker, Short Story - sedmično nova kratka priča

MultiCult2.0 internet radio
online
Brojim
149609

Powered by Blogger.ba